Hans Kwakman | Ervaren interim-, project- en verandermanager | incontact@hanskwakman.nl | 06 53 659 745

Visie op het vraagstuk

Visie zonder actie is een dagdroom, actie zonder visie is een nachtmerrie

De genoemde vraagstukken houden veelal verband met spannende en ‘out of control’ situaties in organisaties. Mijn aanname is dat organisaties en leidinggevenden in dit soort situaties vaak in een ‘controlespasme’ terecht komen wat leidt tot nog meer aandacht voor control- en compliance maatregelen:

Vicieuze cirkel
Rennende managers
Een roep om hulp

 

 

 

 

 

 

De korte termijn resultaten bevestigen ook vaak dat al die extra controlemaatregelen lijken te werken, maar de intrinsieke motivatie van mensen, het vertrouwen in elkaar en het vakmanschap verdwijnt waardoor het loslaten en geven van ruimte nagenoeg niet meer mogelijk lijkt te zijn.

Het doorbreken van deze vicieuze cirkels van control en het ervaren van meer ruimte in plaats van verkramping vraagt een andere manier van control, van kijken, leren en denken. Het vraagt om een terugkeer naar vertrouwen en contact.

Om duurzaam resultaat te neer te zetten dient er:

  • voldoende veiligheid te zijn om met elkaar onbekend en spannend gebied in te gaan
  • ruimte te zijn om te leren en experimenteren
  • transparant te zijn op zakelijk vlak (wat we verwachten we van elkaar, wat zijn de doelen, hoe helpen we elkaar om die te bereiken), maar zeker (en vooral) op persoonlijk vlak (openheid en kwetsbaarheid).

Ben je benieuwd hoe ik naar jouw vraagstukken kijk? Neem contact op!